DeDooieKunstenaar 

i.s.m. 

Marijana Drozdek 

3 december 2018 – 14 januari 2019

Theater de Speeldoos

Joost Sicking won in 1953 de Grote Onderscheiding Naaktmodel Schilderen op het Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Gent. Van daar ging hij op studiereis naar Italië en zette zijn opleiding voort aan het Koninklijk Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten, Antwerpen. Hij was tweeëntwintig jaar. Een jonge man met woeste baard en maar één oog. Dat andere oog is door een V1 bombardement op Tilburg, 1945, verwoest en moest tot aan zijn dood in 1986 gesloten blijven.

Het ene oog bleek scherp genoeg om de schilderhand te sturen en een oeuvre op te bouwen dat veelzijdig, experimenteel en geëngageerd is. Een oeuvre dat ons ruim drie decennia na de dood van de maker nog steeds dwingt om met hem in gesprek te gaan. Over het leven. Over seks, religie, macht. Over wat het betekent om te schilderen. 

Vanaf 3 december 2018 is werk van Sicking te zien bij Theater de Speeldoos, Vliertstraat 6, Vught. Geen overzicht. Wel een collectie van schilderijen en tekeningen die een inkijk geven in de ontwikkeling van de kunstenaar. 

Finissage ‘Het Dilemma der Erfgenamen’

 zaterdag 12 januari 2018, 16u

Meer informatie over de finissage volgt

Het Dilemma der Erfgenamen op Youtube

DeDooieKunstenaar op Facebook

 

De tentoonstelling is te bezichtigen van maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 20.00 uur en op zaterdag en zondag tijdens voorstellingen. In de kerstvakantie is Theater de Speeldoos gesloten van maandag 24 december 2018 t/m dinsdag 1 januari 2019.

Afbeelding: Joost Sicking, Zelfportret, acryl op papier, 65x50cm, 1985    

Stichting JES! is opgeheven op 19 juli 2019. DeDooieKunstenaar gaat door op eigen kracht.

Veel dank voor jullie steun de afgelopen jaren!